top of page
 • Agricanna

Силиция може да ви помогне да отглеждате по-добър Cannabis sp.

Актуализирано: 15.01.2022 г.

Силиция е жизненоважен елемент за здравето на растенията и е необходим при редовен режим на хранене. В тази статия ще разберем, какви неоценими ползи допринася силиция.

Увеличаване на добива и качеството на продукция

Силиция е втория най-разпространен елемент в почвата след кислорода, основната част от който обаче е под формата на неразтворими вещества и е недостъпен за усвояване от растенията.

Много изследвания потвърждават ползите от добавянето на силиция към режима на хранене на Cannabis sp.. Новото научноизследователско проучване на Държавния университет в Северна Каролина предостави научни доказателства за увеличаване добива с използване на силиций при производството на CBD-сорт конопа.

Изследователите открили, че растенията, отгледани с добавянето на силиций към стандартната програма за подхранване, имат по-голям диаметър на стъблото и увеличаване на общото сухо тегло на съцветията с 28%.

Растежът и добивът на CBD са били подобрени с помощта на силиций, което дава възможността на производителите на канабис да обмислят, дали да използват силиция за отглеждане на растения. Изследователите не са оценили потискането на болестите, което производителите могат да проучат.

Силиция намалява заплахата от вредители и болести, създава растения с по-силни клетъчни структури, подобрява усвояването на хранителните вещества, предпазва от токсични вещества (пестициди и тежки метали) и, в крайна сметка, подобрява цялостното представяне на реколтата.

Изследванията показват, че силиция трябва да се използва по време на целия жизнен цикъл на растението, от етапа на разсад или клониране до момента на прибиране на реколтата.

Силиция е в изобилие в много почви и е основен компонент на растителната тъкан, понякога дори в по-високи концентрации от азота и калия, които са два от трите основни макронутриента, необходими за живота.

Подобрява усвояването на хранителните вещества

Силиция помага на растенията да растат по-ефективно, тъй като играе важна роля в усвояването на хранителни вещества като азот, калий, магнезий, бор и редица други, дори при условия на отглеждане, които са далеч от идеалните.

Доказано е, че растенията, отглеждани с използване на силиций, имат по-високи концентрации на хлорофил в листната си тъкан в сравнение с растенията, отглеждани без него. Силиция също им позволява да използват по-ефективно въглеродния диоксид (CO2), което води до интензивен растеж с отлична структура на листата.

Силиция укрепва клетъчните стени, които помагат на растението да изгради по-дебели стъбла, за да може да понесе тежестта на съцветията. По-дебелите клетъчни стени произвеждат по-големи стъбла и клони, които могат да абсорбират и транспортират повече вода и хранителни вещества, което води до по-бърз и по-обширен растеж.

По-висока устойчивост на стресoвите фактори от околната среда

Създаването и функционирането на естествената отбранителна система на растенията е основната функция на силиция. Многобройните изследвания с различни видове растения и заключенията на водещи световни учени през последното десетилетие потвърждават, че силиций повишава устойчивостта на растенията към стрес от различно естество:

и чрез различни механизми:

ФИЗИОЛОГИЧНА ЗАЩИТА – силиций засилва растежа на надземните части и повишава активността на кореновата система.

Силиций е важен хранителен елемент за всички растения. Още през 40-те години на 20 век изследванията и полевите експерименти показват, че липсата на силиций предизвиква значително инхибиране на растежа на растенията.

Многогодишните полеви експерименти на Experimental Station Rothamsted (UK) показват, че с помощта на силиций е възможно да се увеличи добивът на растенията в случая на недостиг на фосфор в почвата, което е от голямо значение в условията на най-разпространеният проблем със заключването на фосфор в почвите и субстрати при отглеждане на растения Cannabis.

Когато се прилага при почвени и безпочвени субстрати, силицият предотвратява прекаленото окисляване на средата за отглеждане, защитавайки от заключване на елементите в субстрата, както и от усвояването на токсични елементи, като алуминий.

Силиций оказва значително влияние върху физиологичните процеси в растенията като положителният ефект е особено забележим при растенията подложени на стресови условия на околната среда.

Интересът към силиция се свързва и с възможността за използването му като екологично чиста алтернатива на пестицидите.

МЕХАНИЧНА ЗАЩИТА чрез удебеляване на покривната тъкан на вътреклетъчно ниво:

По-висока устойчивост към суша:

Силиций намалява количеството загуба на вода чрез транспирация (изпаряване) растенията по-малко страдат при условия на суша при екстремни обстоятелства. Това е особено полезно за производители на открито, чиито култури изпитват пикови температури през деня и най-ниски през нощта.

По-висока устойчивост към заболявания

Силиций профилактично осигурява физична преграда за спорите на гъбните заболявания, патогенни бактерии, насекоми-вредители. Самото растение регулира разпределението на силиция в различни части, прехвърляйки го в тъкани, които са най-стресирани, образувайки селективно укрепени зони.

Канадски изследвания от 2020 година убедително доказват ефекта от приложението на силиций срещу брашнеста мана върху Cannabis sativa. Редовни листни третирания в продължение на целия период на отглеждане намаляват процента заболявания с повече от 50%.

По-висока устойчивост към вредители

Силиций се натрупва в епидермалните клетъчни стени на листата, което прави по-трудно за насекомите да ги хапят и смучат.

БИОХИМИЧНА ЗАЩИТА

Когато растението е атакувано от вредители или патогени, силиций насърчава синтеза на органични съединения, активиращи естествената защита.

Устойчивост към сушата, вредното въздействие на UV-лъчите и измръзването.

Силициевите съединения с протеини и захари осигуряват термична изолация на тъканите - защита от прегряване, изсушаване и повишаване устойчивостта на замръзване на растенията.

Обработено с активни форми на силиций, растението използва влагата по-продуктивно. Известно е, че 20-30% силиций в дадено растение могат да участват в процеса на поддържане на вътрешния резерв на водата и това е един от механизмите, които позволяват на растенията да оцелеят в условия на остър недостиг на вода.

Листната обработка със силиций премахва топлинното натоварване при високи температури и значително намалява температурата на листата с 3-4°C. След 55 дни на развитие в нормални условия растенията се държат при температура 35-40°C; след 20 дни не третираните растения пожълтяват и умират, докато третираните, въпреки че са потиснати, възобновяват вегетацията след установяване на стайната температура.

Силицият също намалява вредното въздействие на UV-лъчите.

По този начин, листното приложение на силиций е екологично чист метод за повишаване устойчивостта на растенията към сушата и измръзването, което е особено значение за производители на открито.

Опазва от токсичност на тежки метали

В присъствието на тежки метали растенията могат да бъдат стресирани и това може да доведе до по-нисък добив и качество. И тъй като тези метали са токсични и за хората, това е проблем и за потребителите.

През 2015 година списанието Екотоксикология и екологична безопасност публикува проучване, в което представени ключови механизми, чрез които силиций намалява токсичността от тях при отглеждането на растенията.

Как се използва силиций?

За най-добри резултати силиций трябва да присъства в хранителния разтвор през целия жизнен цикъл на растението. Растенията, отгледани в почвата, имат по-голям шанс да абсорбират малки количества силиций, които могат да бъдат налични в почвата, докато растенията, отгледани хидропонно, нямат директен източник на силиций, освен ако не се добави като добавка.

Важно е да се отбележи, че усвояването на силиция през листата е около 30–40%, докато през кореновата система не надвишава 1–5%.

Затова руските учени създали SILIPLANT UNIVERZALNI® - течен тор с високо съдържание на биоактивен силиций (7%) – лесно усвоим от растенията.

Силиций в SILIPLANT се намира в уникална патентована форма – така наричана мицела, която, подобно на молекулата на водата, лесно прониква в клетките на растения и се усвоява на 100%.

Допълнително включени в състава водоразтворим калий 1,6% и микроелементи: бор (B) 0,009%, Мед (Cu) 0,007%, Желязо (Fe) 0,03%, Магнезий (Mg) 0,013%, Манган (Mn) 0,015%, Цинк (Zn) 0,008% играят важна роля в най-важните системни процеси в растенията по време на целия цикъл на растежа.


 • Създаден от екип биолози, агрономи и биохимици

 • Доказана ефикасност на практика през 20 години на закрито и открито в различни климатични зони

 • Стимулира покълването и осигурява защита на разсад

 • Засилва развитието на листната маса и кореновата система

 • Активира доставката на хранителни вещества от почвата, включително труднодостъпни съединения на фосфор и калий, което намалява нуждата от допълнителни количества фосфорни и калиеви торове

 • Стимулира образуването на хумус, повишава и регулира микробиологичната активност на почвата (значително увеличава броя на полезните бактерии)

 • Притежава фунгицидни свойства (превенция и инхибиране на патогени: фитофтороза, алтернариоза, брашнеста мана, ботритис, фузариум и др.)

 • Елиминира стреса от температурните промени

 • Лесно разтворим във вода без утайка

 • Неутрално ниво на рН на хранителния разтвор

 • Препоръчан за биоземеделие

 • Низки разходни норми: третиране на семена (1 ml/L; 30-60 ml/t), листно, почвено, хидропонни разтвори (1-3 ml/L; 50-150 ml/dka)

Начин на приложението:

- третиране на семена 3-6 ml/100 kg семена или накисване в разтвор 1 ml/L;

- листно, почвено, фертигация (капково напояване), хидропонно: през 10-14 дни по време за отглеждане – 1-3 ml/L, 50-150 ml/dka

Увеличаване на концентрация по време на растежа.

При проява на гъбните заболявания SILIPLANT 2-3 ml/L се прилага листно.

Торене в концентрация 2-3 ml/L забранено е върху млад разсад и при едновременно торене с микробиалните препарати! Не повече от 1 ml/L.

Съвместим с препарати за растителна защита (ПРЗ), освен бордолезов разтвор и дитиокарбамати. Необходима смесителна проба c малки количества от планирани за третирането продукти.

При смесване, резервоара да се напълни 2/3 с вода и продуктите да се добавят поотделно. SILIPLANT UNIVERZALNI винаги да се прибавя като последен компонент.

За засилване на стимулиращия ефект се препоръчва комбиниране с биостимуланти от растителен произход EPIN-EXTRA или CIRCON:

 • при отглеждане на разсад от семе или резник:

1-ва и 3-та седмици EPIN-EXTRA 0,2 ml/l

2-ра и 4-та седмици SILIPLANT UNIVERZALNI 1 ml/l

 • в фаза «Растеж»:

1-ва и 3-та седмици EPIN-EXTRA 0,2 ml/l

2-ра и 4-та седмици SILIPLANT UNIVERZALNI 1 ml/l

 • в фаза «Цъфтеж»:

6-та и 8-ма седмици EPIN-EXTRA 0,2 ml/l или CIRCON 0,1 ml/l

Сортове според техните особености по различен начин отзовават на приложението на продуктите. Производител на практика установява, кой от двата продукта най-подходящ за целите му на отглеждане. Следете статии от нашата практика.

7-ма и 9-та седмици SILIPLANT UNIVERZALNI 1 ml/l25 преглеждания0 коментара
bottom of page