top of page
  • Снимка на автораЛилия Аспидова

Силиций – скритото злато за здравето на растенията


Широко се развива идеята за намиране на нови алтернативни торове, биологично активни вещества и продукти за растителна защита, които могат продуктивно да повлияят на защитните механизми на растенията.


Създаването и функционирането на естествената отбранителна система на растенията е основната функция на силиция. Многобройните изследвания с различни видове растения и заключенията на водещи световни учени през последното десетилетие потвърждават, че силиций осигурява многостранна защитаот фитопатогенни организми и повишава устойчивостта на растенията към стрес от различно естество:


Интересът към силиция се свързва с възможността за използването му като екологично чиста алтернатива на пестицидите.


МЕХАНИЧНА ЗАЩИТА чрез удебеляване на покривната тъкан, което служи като физична преграда за спорите на гъбните болести, патогенни бактерии, насекоми-вредители.


Самото растение регулира разпределението на силиция в различни части, прехвърляйки го в тъкани, които са най-стресирани.


БИОХИМИЧНА ЗАЩИТА – силициевите съединения с протеини и захари осигуряват термична изолация на тъканите - защита от прегряване, изсушаване и повишаване устойчивостта на замръзване на растенията.


Обработено с активни форми на силиций, растението използва влагата по-продуктивно. Известно е, че 20-30% силиций в дадено растение могат да участват в процеса на поддържане на вътрешния резерв на водата и това е един от механизмите, които позволяват на растенията да оцелеят в условия на остър недостиг на вода.


Листната обработка със силиций премахва топлинното натоварване при високи температури и значително намалява температурата на листата с 3-4°C.

Силицият също намалява вредното въздействие на UV-лъчите.


Значителна роля на силиция при формирането на устойчивост на замръзване на растенията.


По този начин, листното приложение на силиций е екологично чист метод за повишаване устойчивостта на растенията към сушата и измръзването.


Когато растението е атакувано от вредители или патогени, силиций насърчава синтеза на органични съединения, активиращи естествената защита. Проведено изследване върху краставици, убедително е доказало, че културите са защитени от гъбични патогени, при наличието на силиций в хранителен разтвор.


ФИЗИОЛОГИЧНА ЗАЩИТА – силиций засилва растежа на надземните части и повишава активноста на кореновата система.


Силиций е важен хранителен елемент за всички растения. Още през 40-те години на 20 век изследванията и полевите експерименти показват, че липсата на силиций предизвиква значително инхибиране на растежа на растенията.


Многогодишните полеви експерименти на Experimental Station Rothamsted (UK) показват, че с помощта на силиций е възможно да се увеличи добивът на растенията в случаи на недостиг на фосфор в почвата.


Доказано е, че силиций в оптимални дози насърчава по-добрия обмен в тъканите на азот и фосфор, бор и редица други елементи; намалява токсичността от тежки метали.

Когато се прилага при почвени и безпочвени субстрати от торф и борова кора, силицият предотвратява прекаленото окисляване на средата за отглеждане, защитавайки от заключване на елементите в субстрата, както и от усвояването на токсични елементи, като алуминий.


Оптимизирането на силициевото хранене на растенията води до увеличаване на площта на листата и създава благоприятни условия за биосинтеза на пигментите. При такива условия растенията образуват по-здрави клетъчни стени, в резултат на което се намалява опасността от повреди на растенията, както и щетите от техните болести и вредители.

54 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page