top of page
  • Agronom

Килограм картофи могат да дадат реколта от 20 килограма с биорегулятор EPIN-EXTRA.

Актуализирано: 30.12.2021 г.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си в СИНОР.БГ.


Колкото и правилно да съхранявате картофите, те рано или късно ще прораснат. Добре ще е това да стане точно за засаждането им, но обикновено кълновете се появяват още през февруари, стават прекалено големи и обикновено се чупят, което води до загуба от около 20-30% от реколтата.

Подготовката на семената често пъти се смята за ненужен каприз, но всъщност това е задължително. Обработените клубени поникват дружно, по-устойчиви са на болести и вредители, добивите са по-високи.

Биорегулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA многократно увеличава рентабилността от картофеното семе – фермер споделя опита си. През март грудките започнали да прорастват и когато достигнали 2-3 сантиметра, той ги напръскал с популярния в Русия регулатор за растежа на растенията EPIN-EXTRA и за да не почернеят кълновете, ги покрил напълно с пръст. Когато кълновете достигнали 5-7 сантиметра дължина, изровил грудките от почвата и отделил всички кълнове заедно с месестата част, съдържаща корените им, и ги засадил в торови саксии, а оставащата част от грудките подсушил, обработил отново с EPIN-EXTRA и ги пресадил.

През април повторил процедурата и получил нов „разсад”. И така няколко пъти. В средата на май взел целия разсад и го засадил на предназначената за целта площ. Имал късмета да не загине нито едно растение и всички да понесат добре пресаждането.

Към началото на юни разсадът от първата манипулация дал цвят, а останалите го последвали 2 седмици по-късно.

В средата на август започнал полека да вади картофите и в крайна сметка от един килограм семе получил 20 килограма реколта само за една година, докато при стандартен подход за същия резултат би се наложило да чака няколко години.

Третиране на семенните клубени със SILIPLANT UNIVERZALNI защитава клубените от напукване, укрепва кожицата им, което осигурява запазеност при убиране и съхраняване без повреди от вредители и болести.

В различни стопанства при съхраняване на семенните клубени поразените от фузариоза, фитофтороза и обикновена краста клубни са открити най-много в нетретирани (средно 2,9 %), минималното количество е при третиране със SILIPLANT UNIVERZALNI (средно 0,5%).

Наличието на силните кълнове при клубени третирани със SILIPLANT UNIVERZALNI (с 20-40% повече, отколкото при нетретирани) показва, че клубените са добре подготвени за засаждане, т.е. за интензивния ход на растежните процеси, което впоследствие се отразява на растежа и развитието на картофите през вегетационния период.

Резултатите за добиви и получаване на семенните клубени потвърждават положително влияние от приложение на SILIPLANT UNIVERZALNI: увеличаване на средния добив за 2 години на различни сортове е с 7-12%, на количеството семенните клубени – с 5-8%.

Съчетание с CIRCON в технология за отглеждане осигурява клубени с еднаква едрина, правилна форма и запасеността с хранителни вещества, добри вкусови качества.

Благодарение на CITOVIT растенията получават комплекс от хранителните вещества, в това число и незаменими микроелементи.

Икономическа част


21 преглеждания0 коментара
bottom of page