top of page
  • Снимка на автораЛилия Аспидова

Как спасихме слънчогледа


В края на май 2020 г. фермер от района на Търговище се свърза с нас със следния проблем: засетият слънчоглед във 4-листната фаза беше повреден при обработка на съседно пшенично поле с хербициди. В граничната зона между полетата слънчогледът остана практически без листа. Повечето колеги му препоръчвали да пренасее отново.

30.05.2020


Бе взето решение за листно третиране с Epin-Extra 5 ml/dka + Аминозол 150 ml/dka (по настояване на фермера).

 

Предсеитбено торене - 25 кг амониева селитра. Аминозол - органичен течен тор (9,4% общ азот 115 g/L, 1,1% общ калий 15 g/L)

 

През периода на необходимата обработка започнали дъждове и нямало възможност за влизане с техника на полето в продължение на една седмица. В двудневна почивка между валежите част от площта на полето с растенията с най-голям процент щети беше обработена ръчно. Седмица по-късно тракторната пръскачка покри останалата част от полето. Още през първата седмица стана ясно, че растенията започнали да се възстановяват.

Седмица по-късно (видео от 15.06.2020 г.) растенията напълно се възстановили и започнали активно да растат. По време на бутонизацията бе проведено второ третиране с Epin-Extra 50 ml/dka + Ekofus 150 ml/dka.

15.06.2020

Резултатите:

Лятото на 2020 г. било сухо: средно превишение от +1,70 (юли) ... +2,20 (август) с често повишаване на температурата от +35С и минимално количество валежи - по време на пълненето на зърното не надвишавало 15 мм, което довело до ранна реколта и намаляване на средния добив. Средният добив на слънчоглед за масло в България в сравнение с 2019 г. е спаднал до 200 kg/dka.


Добивът на слънчоглед в Търговище на площта, засегната от хербицида след обработките с Epin-Extra и Ekofus е 140 kg/dka. В най-силно увредените зони по ръба на полето добивът достига 100 kg/dka. Трябва да се отбележи, че в резултат на третирането с Epin-Extra, растенията не са много високи, нямали удължени междувъзлия, имали удебеляване на стъблата и добро изпълнени пити. Активирането на растежа при неблагоприятни климатични условия, бързото възстановяване след увреждане от хербицидите и добре изпълнени пити са отбелязани от фермера като най-важните фактори в полза от използването на биостимулатора Epin-Extra при отглеждането на слънчогледа.


23.07.2020


 

9 преглеждания0 коментара
bottom of page