top of page
  • Снимка на автораЛилия Аспидова

За добра и силна реколта при костилковите насаждения

Актуализирано: 23.02.2022 г.


Обичайно е да се класифицират сортовете овощни дървета като самоплодни, които при опрашване със собствен прашец образуват от 20 до 40% от плодовете, частично самоплодни – от 10 до 20%, и дърветата, които се нуждаят от опрашител – около 5% от плодовете. Ето защо, ако по време на цъфтежа има понижение на температурата на въздуха, обилни валежи, липса на насекоми-опрашители, тогава залагането на плодовете отслабва и добивът им ще падне.


През последните години за ефективното управление на развитието и продуктивността на овощните култури се отделя голямо внимание на естествените биорегулатори, които активират процесите на растеж и развитие на растенията, засилват завързването на плодовете и повишават добивите.


Опръскването на костилковите култури с биорегулатор CIRCON във фаза бутонизация – разкритието на отделните съцветия има положителен ефект върху завързването на плодовете и опазването от окапване, което води до повишаване на добива на череши, вишни и сливи. Завързването на плодовете при третиране с CIRCON се увеличава значително при частично самоплодни сортове. В същото време практиката показва, че CIRCON допринася за увеличаване показателя за залагане на плодове при всички видове сортове с 1,4-2 пъти. Третирането на дърветата с CIRCON увеличава добива на черешите с 2,2 пъти, вишните – с 1,4 пъти и сливите – с 1,3-2 пъти.


Променливостта в повишаването на добива се дължи на сорта или на големия брой цветя в едно съцветие. Ето защо при използване на биорегулатор е важно да осигурите на дърветата достатъчно количество хранителни вещества чрез прилагане на почвени торове и листно подхранване, включително с микроелементи.


По време на образуването и узряването на плодовете листния тор SILIPLANT UNIVERZALNI не само осигурява на дърветата калий и комплекс от микроелементи, необходими за залагането на плодовете, но и ги предпазва от напукване, повишава механичната им здравина, поради което при прибиране на реколтата и транспортиране те са увреждат минимално и се съхраняват по-дълго.


Разходни норми:

CIRCON – 12,5 ml/dka – 4,65 лв./дка с ДДС

SILIPLANT UNIVERZALNI – 250-300 ml/dka – 8,75-10,50 лв./дка с ДДС (листно: във фаза на активен растеж на плодовете).17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page